Daily Dutch Guateblabla Guatemala Sacatepéquez

Schaapjesparade, pizzaparty en een ode aan de leiders

Woensdag 16 augustus 2017
Nederland – Guatemala op het programma vandaag! Nico de Nederlander, onderdirecteur van AMG, is eindelijk weer in het land, dus er moest gevoetbald worden. Met onze versgeschoren beentjes en onze mooiste sportpakjes reden we naar de cancha, waar nog een hele bende Guatemalteken op ons te wachten stond. En het mooie was nog dat Nico als enige zijn oranje shirt aangetrokken had. Hij is geboren in Nederland, maar opgegroeid in Canada en daarna naar Guatemala verhuisd. Hij spreekt nog steeds goed Nederlands en voelt zich blijkbaar nog steeds een echte Hollander! Om het nog enigszins goed te verdelen, mochten de Nederlanders Nico hebben en sloot ik me aan bij Guatemala. De wedstrijd was bloedspannend, omdat Nico zó hard kon schieten dat je nooit precies wist wanneer er een doelpunt zou vallen. Uiteindelijk werd het 6-5 voor Guatemala, onder andere dankzij een eigen doelpunt van WS’er Lars en eentje van mij. Een prachtige avond.

Vrijdag 18 augustus 2017
Deze donderdag en vrijdag stonden in het teken van afsluiten en afscheid nemen. Donderdag werd het project op La Florida afgesloten met een klein feestje voor de kinderen, ouders en leraren van de school. Vrijdag moesten we al vroeg ons bed uit om naar Verbena te gaan, waar we waren uitgenodigd om mee te doen met de Bijbelparade. Deze maand viert elke AMG-school de Maand van de Bijbel en daarom staan er de hele maand allerlei activiteiten op het programma. Vandaag dus een Bijbelparade. Elke klas was verkleed als Bijbelfiguren en soms vormde de hele klas zelfs een heel Bijbelverhaal. Zacheüs (inclusief boom), het Verloren Schaap, de Verloren Zoon, de Kerk van Esmirna… De World Servants-groep werd ingedeeld in groepjes van drie personen en elk groepje mocht een klas begeleiden. De parade stond voor half 9 gepland, maar uiteindelijk begon om 10 uur pas een beetje beweging in de school te komen. Onder leiding van de schoolband liepen we met honderden kinderen en docenten door de straten van Verbena, wat normaal gesproken een van de gevaarlijkste wijken van de stad is. Het was heerlijk om even te zien waar de kinderen van AMG wonen en om rond te lopen zonder bang te zijn voor schietpartijen of berovingen (een paar dagen daarvoor werd er namelijk geschoten op de begraafplaats naast de school). Het was een bloedhete dag, vooral voor de allerkleinsten, die als schaapjes verkleed waren in dikke wollen pakken. Ik was ingedeeld in het ‘touwteam’, wat inhield dat ik met nog drie anderen een touw moest spannen rond de groep kinderen, zodat ze niet uit de parade zouden lopen en zodat ouders niet tussen de kinderen gingen lopen. Hartstikke leuk idee natuurlijk, maar het werkte voor geen meter. Moeders wilden (uiteraard) hun kinderen voorzien van water, waardoor ze continue aan het touw trokken en eronderdoor kropen. Aan het eind van de dag stonden de striemen in m’n handen en droeg ik ook nog eens met 30 graden Mimi (Phils dochter) naar de eindstreep, die niet meer wilde stoppen met huilen door de warmte. Leuk, zo’n parade, maar niet voor mij. 

Na de parade ging de groep nog even heel hard bouwen, zodat ze ‘hun’ project op Verbena met een goed gevoel konden afronden. Aan het eind van de middag verrasten we de bouwvakkers en chauffeurs met een pizzalunch. Heerlijk! De groep stond letterlijk boven de pizza’s te hijgen, alsof ze al dagen geen eten meer hadden gekregen. Ach, wat is het leven in Guatemala toch zwaar…

Zaterdag 19 augustus 2017
Antigua! Zoals bij elke groep stond ook dit project een bezoek aan het prachtige Antigua weer op het programma. Na een bezoek aan het kruis, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad en de vulkaan Agua, reden we door naar het park, waar we onze lunch nuttigden. Daarna ging de groep de binnenstad verkennen en liepen Megan en ik stiekem naar de McDonalds om ‘de Bonte Avond voor te bereiden’ (wat we overigens ook echt gedaan hadden). Na de lunch ging de groep los op de souvenirsmarkt, waar ik me eerlijk gezegd ook altijd moet inhouden. Dekens, voetbalshirts, armbandjes, rugzakken, koffie, schilderijen… alles kwam weer langs. We hebben onze taak weer gedaan!

‘s Avonds was het tijd voor een gezellige Bonte Avond. Megan en ik hadden besloten om foto-momenten van de deelnemers na te spelen (een soort van ‘Ik wil graag zien’ van de Lama’s). Achter een deken speelden we foto’s uit, waarna Sam en Hannah het doek lieten vallen en de deelnemers moesten raden wat er op de foto gebeurde. In bikini op het dak, Lotte die de Zeemeermindans doet, Rebecca die uit haar broek scheurt, Ivan die de bal in z’n balletjes krijgt… iedereen kwam langs. Het feest ging nog tot in de late uurtjes door en wat hebben we gelachen! Er werd zelfs nog een lied geschreven over de leiders, inclusief Megan en mij! Hieronder de tekst, op de muziek van Heb Je Even Voor Mij van Frans Bauer:

Mariëlle en Megan (ooo-eee-ooo)
die waren echt een zegen (ooo-eee-ooo)
Nog heel veel succes hier (ooo-eee-ooo)
En heel veel plezie-ier (ooo-eee-ooooo)

Oh, wat zijn we toch blij (oh, wat zijn we toch blij)
Ze maken tijd voor ons vrij (maken tijd voor ons vrij)
Ieder uur van de dag,
staan ze klaar met een lach,
de beste leiders zijn zij!

Zo lief!

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Yolanda Swager
  22 August 2017 at 15:00

  wat een schattige en mooie foto’s weer, en ik zie het helemaal voor mij, jij met dat touw rondom de kids en blik op oneindig volgens mij.
  en wat leuk van de groep dat ze ook jullie zagen als leiding( wat ook zo was natuurlijk).
  het zal wel heel stil nu zijn in het guesthouse zo zonder zoveel mensen.
  xxx mam

 • Leave a Reply